Domov

Copranje po telefonu: 090 44 89
Str. pog. 186,55 SIT/min


ZDRAVILNA MOČ RASTLIN

ČEBULA

OPIS RASTLINE

Čebulo vsi najbrž dobro poznamo, uporabljamo jo kot zelenjavo. Po drugi strani pa je tudi spoštovanja vredna zdravilna rastlina, kar pa se dostikrat niti ne zavedamo. Nekateri so mnenja, da je celo naravni antibiotik.

Ima oster in močan vonj. Mnoge gospodinje pripravi do joka in solz. Okus čebule pa je sladek, aromatičen, močan. Pri kuhanju pa izgubi svoj vonj in okus. Vsaka dobra gospodinja brez nje skoraj ne pripravi kosila.

Cveti od junija do avgusta, zori pa od julija do oktobra.

ZDRAVILNI DELI RASTLINE
Mnogi so mnenja, da je njena prava domovina Indija. Dobro pa vemo, da v Sloveniji skorajda ni vrtu, na katerem ne bi posadili tudi čebule. Poznamo več vrst in sort čebule. Za vse izmed njih pa bi lahko rekli, da so zdravilne. Na zdravilnost ne vpliva niti barva, niti okus.

V zdravilne namene se uporablja zgolj čebula, kot plod.

ZDRAVILNE LASTNOSTI IN UPORABA
O zdravilnih učinkovinah priča tudi tale pregovor, ki so ga že davno pred nami zapisali v klinopis:
"Če uživam čebulo v času vetrov (jeseni), bom šele v času deževja (spomladi) spet trpel za bolečinami v želodcu in trebuhu."

Čebula učinkuje dražeče, podobno kot česen. Pospešuje prekrvavitev sluznice in spodbuja izločanje sluzničnih žlez. Sok čebule tudi čisti kri, spodbuja tek, odvaja vodo iz telesa, krepi živčni sistem, pospešuje prebavo, odganja vetrove in gliste, mehča sluz, razkužuje in deluje proti krčem, pa še mnogo več.

V času odkrivanja raznih zdravil in tablet mnogi povedo, da tudi čebula vrača spolno moč, v kolikor je le ta izginila zaradi bolezni ali stresnih situacij v življenju nasploh.

Nasvet: kako uporabiti čebulo kot naravni antibiotik

V kolikor imate težave s prehladom ali nahodom si pripravite tale sirup:
Zrežite tri srednje velike čebule in njihov sok zmešajte z medom. V kombinaciji z medom čebula izgubi svoj neprijeten vonj in okus. Nekatere ravno vonj in morda neprijeten zadah še najbolj moti. Sirup pijte 1 - 2 žlički naekrat, večkrat na dan. Tako bosta vaš prehlad in nahod kar naenkrat izginila. Občutek boste imeli, kot da sploh niste bili prehlajeni. Hkrati pa se boste še pomirili.

Lahko pa tudi poizkusite tudi tole: prerežite čebulo na pol in vonjajte ter vdihavajte njen vonj. Tudi to pomaga.

Koristna je tudi uporaba čebule v prehrani, kajti naravno vzpodbuja prebavne procese.

Drobno narezana čebula ter prekuhana na mleku pomirjevalno vpliva pri trebušnih težavah, kot so krči, bolečine, pa tudi krvavitve.

V kolikor imate težave z napenjanjem, vetrovi in zgago potem pojejte kos kruha in polovico srednje velike čebule.

Naredite si obkladek iz treh do petih rezin čebule. Položite ga na vrat in tilnik. Obkladek zamenjajte vsake pol ure. Pozdravili si boste vneto grlo in žrelo. Enak postopek lahko ponovite tudi, če vas napade gripa.

S čebulnim sokom si zmasirajte lasišče proti prhljaju in izpadanju las.

Tudi za krhke in lomljive nohte je pravi naslov čebula. Namažite si jih z njenim sokom.

Na vrh